JAKIM batal pengiktirafan dua badan Islam Australia

Putrajaya: Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) memutuskan untuk membatalkan pengiktirafan terhadap dua badan Islam luar negara di Australia berkuatkuasa 15 Julai lalu.
Kenyataan yang dikeluarkan bahagian itu berkata, pembatalan pengiktirafan terhadap Australian Federation of Islamic Councils Inc (AFIC) dan Australian Halal Food Services (AHFS) berikutan kegagalan kedua-dua badan itu dalam proses audit pembaharuan sijil halal.

“Bagi produk import berasaskan haiwan dan bukan haiwan yang dipersijilkan halal AFIC dan AHFS sebelum atau pada 15 Julai, sijil halal terbabit diterima pakai oleh JAKIM sehingga tarikh tamat sijil.
“Berikutan itu, orang ramai diminta merujuk senarai terkini Badan Pensijilan Halal Luar Negara yang diiktiraf JAKIM melalui laman sesawang http://www.halal.gov.my,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di laman sesawang Bahagian Hab Halal.

Menurutnya, bagi produk sedia ada di Malaysia, sijil halal itu diterima pakai sebagai penghabisan stok. Pembelian baru oleh syarikat selepas 15 Julai, hendaklah disertai dengan sijil halal daripada Badan Pensijilan Halal yang diiktiraf di Australia.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/08/14

http://www.hmetro.com.my/articles/JAKIMbatalpengiktirafanduabadanIslamAustralia/MA/Article

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s